Waarom je fulfilment vanaf het begin al zou uitbesteden…
In deze blog noemen wij een aantal redenen waarom jij je logistieke activiteiten al zou kunnen uitbesteden vanaf de start van je webshop. Als beginnend webwinkelier zul je met verschillende uitdagingen geconfronteerd worden. Het is daarbij van belang dat je de juiste afweging maakt in de keuze om bepaalde activiteiten wel of niet in eigen beheer te blijven doen.
Fulfilment uitbesteden: Worst case scenario
Wellicht zit jij nu midden in deze situatie of je hebt dit in het verleden meegemaakt: onlangs heb jij een webshop gelanceerd en jouw eerste producten heb je van jouw leverancier ontvangen. Je hebt een garagebox, een gedeelte van een grote hal of een andere opslagfaciliteit voor een nette prijs huurprijs gevonden. Je schaft een aantal stellingen aan, maakt binnen die stellingen een aantal vakken en je hebt de ruimte om nog wat meer de hoogte in te gaan werken, mocht dat nodig zijn.
Daarnaast ben je tegelijkertijd druk bezig met je online marketingcampagne, aangezien jij jouw webshop én producten bij de juiste doelgroep onder de aandacht wilt brengen. Deze online campagne werpt haar vruchten af, want je ziet een aantal weken later dat je een x-aantal méér orders hebt verwerkt en dat deze aantallen alsmaar toenemen.
‘Hardlopers’
Je merkt op dat één product van de totaal vijf producten die onderdeel uitmaken van jouw assortiment ontzettend geliefd is, dus jij neemt vervolgens snel contact op met jouw leverancier om nog een lading geleverd te krijgen van die ‘hardloper’.
Maar dit product was toch op voorraad…
Willekeurig, eens in de zoveel tijd, doe jij een voorraadtelling. De voorraadaantallen per stuk houd je netjes bij in een Excel-sheet, mooi georganiseerd denk je bij jezelf. Maar dan opeens, een voorraadverschil. En niet één. Nee, wel tien en dat niet bij alleen één product. Nee, bij meerdere producten merk je deze verschillen op.
Het hefboomeffect
Jouw voorraadbeheer loopt ineens niet meer zo vlekkeloos. Je online marketingcampagne sloeg aan waardoor je meer producten verkocht dan je in eerste instantie had verwacht. Als logisch gevolg nam je contact op met je leverancier om nieuwe producten aangeleverd te krijgen, maar die zending werd gesplitst en daar zaten nog een aantal backorders bij inbegrepen, waardoor het tellen van de aangeleverde aantallen minder georganiseerd verliep.
Ineens had je ook veel hogere, niet-verkoopbare voorraden, aangezien je door de drukte geen tijd meer had om de voorraadaantallen te controleren en je vervolgens op basis van je eigen gevoel producten ging bestellen bij je leverancier. Je klanten stuurden producten retour, dat overkomt elke webshop-eigenaar, maar die retour gekomen producten liggen ondertussen wel heel lang daar in dat hoekje en moeten nog steeds verwerkt worden.
Het belang van logistiek management
Tsja, je las zojuist een scenario die je het liefst niet voor jezelf schetst als je één van de vele scenario’s bedenkt en beschrijft die jou zouden kunnen overkomen. Bij het runnen van een webshop zijn wij ervan overtuigd dat een groot deel hiervan betrekking heeft op het logistieke aspect van het runnen van je webshop.
We willen jou niet op je onnauwkeurigheid berispen en jou ook niets verwijten, want misschien ben jij wel een heel secuur en punctueel persoon die niets ontgaat. In het scenario dat werd geschetst is het ook niet helemaal terecht om ‘onnauwkeurigheid’ als oorzaak te zien van de problematiek die wordt ervaren. Processen stijgen op een gegeven moment boven je pet uit en zie dan nog maar eens de controle te houden.
Jouw ‘eigen’ logistieke afdeling uitbesteden aan een fulfilmentbedrijf
Hoe prettig zou het zijn als jij je ongestoord kon focussen op je corebusiness én de werkzaamheden waar je goed in bent: het inkopen, de marketing én verkopen van jouw producten.
VASCO-fulfilment kan jouw logistieke activiteiten volledig uit handen nemen.
Overtuigd of heb je vragen? Neem contact met ons op.