Breekbare goederen verzenden: 5 tips

Het is erg vervelend om een product te bestellen en vervolgens ontvang je een mooi doosje met een kapot product. Nu moet iedereen wel eens een pakketje versturen en dit kan soms om zeer kostbare of breekbare zaken gaan. Hoe voorkom je dat de ontvanger met hetzelfde zit? Hieronder volgen belangrijke tips bij het verpakken van breekbare en kostbare producten.

Tip 1: Gebruik golfkarton

Er zijn veel verschillende soorten karton. Het beste is karton waarin een golfpatroon zit. Dit patroon zorgt ervoor dat de wanden van de doos niet alleen stevig zijn, maar ook meegeven. Mocht de doos vallen dan breken de wanden van de doos al een deel van de val. Het is niet genoeg om hierop te vertrouwen, dus zorg ook voor een goede vulling.

Let op, er zijn rollen golfkarton en dozen met een golfpatroon in de wanden. Rollen golfkarton zijn belangrijk, bijvoorbeeld voor internationale verzendingen van groenten en fruit. Zulke isolerende inpak-materialen kunnen dan verplicht zijn. Voor breekbare goederen wil je geen rol karton, maar een doos hebben.

Tip 2: Bubble-wrap

Vooral bij producten waarvan de buitenkant niet mag beschadigen is een wrap absoluut belangrijk. Als een product ook maar een beetje speling heeft kan het gaan schuren. Hoe voorzichtig je het product ook inpakt, er kan toch een beetje zand of een klein, scherp deeltje in de doos terecht komen.

Een product met een zachte of kostbare buitenkant kan door wrijving met een scherp deeltje beschadigen. Zorg dus dat je het product goed schoonmaakt en bijvoorbeeld verpakt in nieuwe bubblewrap.

Geen kranten, want de inkt kan afgeven het product aantasten. Daarnaast is papier niet zacht. Papier heeft een relatief ruw oppervlakte en kan, net als schuurpapier, schuren. Vooral bij zachte voorwerpen.

Een ander gevaar van papier of kranten zijn randjes. Mocht het papier door een randje op een bepaalde plaats extra dik zijn, kan dit een indruk maken. Als het direct aan het oppervlakte van het product raakt, kan zo’n randje er zelfs inschuren.

Gebruik dus een zachte bubblewrap en zorg dat het goed en stevig vast zit. Voorkom dat het op bepaalde plaatsen dikker is. De structuur van de bubblewrap verdeeld eventuele druk over een groter oppervlakte van het product, waardoor er minder kans is op beschadigingen.

Tip 3: Doe het in een zak

De meeste inpaktips zien op bescherming tegen stoten en vallen. Maar een doos kan ook nat worden. Ondanks de verschillende lagen, kan er toch vocht bij het product komen. Wikkel het item dan in iets dat waterdicht is, zoals een plastic zak, zodra je de bubble-wrap hebt aangebracht. Tape dit ook dicht. Op die manier voorkom je dat, als er water in de doos komt, dit bij het product kan komen.

Tip 4: Geef geen ruimte

Waarom beschadigen producten tijdens een verzending? Omdat ze bewegen of bewogen worden. Zorg er daarom voor dat een product geen kant op kan. De doos moet volledig gevuld zijn. Hoe minder het product kan bewegen, hoe veiliger het is. Een klein beetje speling is prima, zolang het product niet kan verschuiven. Dus een folie dat meebeweegt en het product direct terugduwt. Dit voorkomt dat een product in de doos breekt.

Het beste is om verschillende lagen aan te brengen. Gebruik bijvoorbeeld plastic luchtzakjes aan de buitenkant en wikkel het product zelf in bubble-wrap. Piepschuim is ook een optie, maar dat is lastiger om op maat te maken. Je zult zelf in het piepschuim de vorm van het product moeten uitsnijden. Luchtzakjes zijn makkelijker omdat je er simpelweg net zoveel in de doos doet totdat er geen een meer bij kan.

Tip 5: H-Taping

Nu moet je niet op zoek gaan naar H-Tape. H-Tape is niet een product, maar H-Taping is een techniek om een doos dicht te tapen. Stel dat je de doos voor je hebt staan met de lange zijde horizontaal voor je. De lange flappen zitten dus aan de voor- en achterkant.

Zodra je de flappen dicht doet tape je eerst de lange naad op de bovenkant. Nu is er aan beide zijkanten van de doos nog een naad, waar de zijkanten van de lange flappen bovenop de doos liggen. Deze naden tape je ook dicht. Nu heb je met de tape eigenlijk een H getekend, vandaar de naam H-taping.

Daarnaast spreekt het voor zich, maar kunnen we het niet genoeg benadrukken. Plak er een grote sticker op waar groot op staat dat de inhoud breekbaar is! Zo weten personen die jouw product moeten verzorgen dat ze er voorzichtig mee moeten zijn.

H-tape